U nas w domu sami makaroniarze a jeszcze dwaj męsni faceci, więc makaron + mięsko to idealne połączenie... ja dodatkowo bardzo nie lubię tradycyjnych mielonych, więc zawsze muszę coś pokombinować...
Składniki dla 4 osób:
- opakowanie makaronu spaghetti
- pół kg mięsa mielonego mieszanego wołowo-wieprzowego
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- porządna garść (raczej męska) ziół (u mnie bazylia, tymianek i rukola)
- 5-6 czubiastych łyżek parmezanu
- jajko
- pół czerstwej bułeczki
- sól, pieprz do smaku
- opakowanie przecieru pomidorowego w butelce lub kartonie (albo 2 kartony), u mnie mojej własnej produkcji według TEGU PRZEPISU
- odrobina oleju
Mięsko wrzucamy do miski, dodajemy drobno posiekaną i przesmażoną cebulę, posiekany czosnek i zioła, jajko, parmezan, namoczoną wcześniej i porządnie odciśniętą bułeczkę, sól, pieprz do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy w miarę jednakowej wielkości kuleczki, takie większe orzechy włoskie i podsmażamy je na patelni na rozgrzanej oliwie.
W płaskim garnku delikatnie podgrzewamy sos pomidorowy, ja do swojego nie daję nic, do kupnego dołożyłabym wcześniej podsmażony czosnek, cebulę i jakieś ziółko, żeby podkręcić smak, ale delikatnie, bo kulki są dobrze przyprawione, i wrzucamy nasze pupleciki. Gotujemy ok. 10 minut i podajemy z makaronem, najlepiej spaghetti.
Smacznego!
To jest rzeczywiście to, co faceci lubią, bez zbędnych udziwnień, smaczne i sycące. Kupuję w ciemno.
OdpowiedzUsuńU mnie nawet przypadło do gustu córce, a to nie jest takie oczywiste :)
Usuń