Składniki dla 2 osób:
- pół opakowania pełnoziarnistego penne, u mnie Lubella
- pęczek botwinki, u mnie kupiona na bazarze w Falenicy u Pana Ziółko
- mała cebulka, szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kopiasta łyżka masła
- łyżka oliwy
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka cukru
- garść rodzynek
- miękki serek kozi
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.
Na patelni na oliwie z masłem (połowa masła) usmażyć posiekaną szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, dorzucić łodygi botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać ocet, odparować, dodać cukier, rodzynki, pokrojone liście, dodać masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony serek, wrzucić makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.
Na talerzu delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
Przepis ten został nagrodzony w konkursie Philipiaka "I love cooking edycja II"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz