piątek, 30 listopada 2012

Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem


Składniki dla 2 osób:
  • pół opakowania pełnoziarnistego penne, u mnie Lubella
  • pęczek botwinki, u mnie kupiona na bazarze w Falenicy u Pana Ziółko
  • mała cebulka, szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kopiasta łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka cukru
  • garść rodzynek
  • miękki serek kozi
  • sól, pieprz do smaku

Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.
Na patelni na oliwie z masłem (połowa masła) usmażyć posiekaną szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, dorzucić łodygi botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać ocet, odparować, dodać cukier, rodzynki, pokrojone liście, dodać masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony serek, wrzucić makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.
Na talerzu delikatnie skropić oliwą z oliwek.

Smacznego!





Przepis ten został nagrodzony w konkursie Philipiaka "I love cooking edycja II"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...