Ja użyłam do tego dania takich mini cukinii kupionych od Pana Ziółko, ale można spokojnie użyć jednej dużej cukini.
Składniki dla 4 osób:
- opakowanie pełnoziarnistych kokardek Lubelli
- 20 dag wędzonego boczku
- cukinia duża lub (jak u mnie) 6 malutkich
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory w oleju
- 2 łyżki oleju od pomidorów
- 2 gałązki tymianku
- małe opakowanie mozarelli
- sól, pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
Cukinię dużą kroimy w kostkę, małe na plastry, czosnek drobno kroimy, pomidory kroimy na paseczki. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, dodajemy listki oskubane z gałązek tymianku, solimy, pieprzymy, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Boczek drobno kroimy i podsmażamy, makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem.
Łączymy wszystkie składniki w garnku, w którym gotował się makaron, na talerzu dodajemy porwaną mozarellę i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Wygląda apetycznie, wszamałabym :)
OdpowiedzUsuńXapraszam, przepis bardzo prosty :)
Usuń