poniedziałek, 5 listopada 2012

Pełnoziarniste kokardki z podsmażonym boczkiem i mini cukiniami upieczonymi z czosnkiem i suszonymi pomidorami + odrobina mozarelli...


Ja użyłam do tego dania takich mini cukinii kupionych od Pana Ziółko, ale można spokojnie użyć jednej dużej cukini.

Składniki dla 4 osób:


  • opakowanie pełnoziarnistych kokardek Lubelli
  • 20 dag wędzonego boczku
  • cukinia duża lub (jak u mnie) 6 malutkich
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki oleju od pomidorów
  • 2 gałązki tymianku
  • małe opakowanie mozarelli
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji

Cukinię dużą kroimy w kostkę, małe na plastry, czosnek drobno kroimy, pomidory kroimy na paseczki. Wkładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, dodajemy listki oskubane z gałązek tymianku, solimy, pieprzymy, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Boczek drobno kroimy i podsmażamy, makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem.
Łączymy wszystkie składniki w garnku, w którym gotował się makaron, na talerzu dodajemy porwaną mozarellę i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...