sobota, 24 listopada 2012

Czas na gęsinę czyli gęsi striptiz w Akademii Kurta Schellera

W czwartek miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z przygotowywania gęsiny organizowanych w Kurt Scheller Academy, marzyłam o udziale w warsztatach w tej akademii i w końcu udało się! Wystarczy marzyć wyjątkowo intensywnie i się spełni :D


A zaproszenie otrzymałam (wraz z innymi blogerkami kulinarnymi) od organizatorów akcji Czas na gęsinę promującej zapomnianą w naszym kraju gęś... 
Więcej o gęsinie i akcji możecie poczytać TUTAJ i na profilu fejsbukowym akcji - TUTAJ.
Ja bardzo się cieszę, że gęsina jest coraz bardziej popularna, można ją łatwiej niż kilka lat temu kupić i będziemy ją jeść częściej niż tylko na Boże Narodzenie... 



Poniżej przedstawiam krótką historię obrazkową z naszego wspólnego gotowania pod okiem Mistrza, który wydawał polecenia łamaną polszczyzną a my je lepiej lub gorzej wykonywałyśmy...

Kurt walczy z gęsią i podcina jej skrzydełka:



Bulion na gęsinie się gotuje:


Krótki filmik pt "Gęsi striptiz":


Gęś jest naga i wyluzowana...


Nacieranie gęsi przed pieczeniem (jedna solą i pieprzem, druga solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką):


Lepienie pierożków wonton:


Gęsi upieczone:


A teraz trochę zdjęć ugotowanych przez nas przysmaków...

Mój faworyt nr 1 - Pierożki wonton nadziewane duszonym mięsem z gęsich żołądków, schabem i świeżym imbirem podane w bulionie z gęsiny zaciągniętym żółtkiem ze śmietaną:


Mój faworyt nr 2 - Mus z gęsich wątróbek podlanych Żubrówką podany na plasterku półgęska:


Pieczona gęsia pierś podana na czekoladowej salsie meksykańskiej z ryżem:


Pieczona gęś (jedna była faszerowana farszem z puree z kasztanów, bułką, jabłkami z piwem pszenicznym) podana z czerwoną kapustą gotowaną w czerwonym winie i kapustą włoską gotowaną w śmietance oraz puree ziemniaczanym (bardzo maślanym):


I na koniec każda z nas musiała mieć pamiątkowe zdjęcie z Mistrzem :)


Dziękuję Ewelinie za zdjęcia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...