W ramach zaklinania lata zrobiłam ciasto ucierane z truskawkami... napewno ze świeżymi truskawkami byłoby inne (nie jestem pewna czy lepsze :), ale powiem Wam, że zapach pieczonych truskawek w listopadzie przywołuje uśmiech na twarzy...
Przepis pochodzi ze strony White Plate, a do wypieku użyłam niedawno zakupionej silikonowej foremki z Lidla.
Składniki:
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 1/2 opakowania mrożonych truskawek
- cukier puder do oprószenia
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać, wciąż miksując, jajka, mleko i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyłożyć do foremki (moja nie potrzebowała nasmarowania tłuszczem bo jest silikonowa), ułożyć na cieście truskawki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
U nas nie zdążyło całkiem ostygnąć...
Smacznego!
zapraszam po odbiór wyróżnienia!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jagienka!