wtorek, 1 maja 2012

Wołowina z garnka rzymskiego


Garnek rzymski to najlepszy zakup ostatnich miesięcy i ulubiony gadżet kuchenny, mięso wychodzi z niego mięciutkie, niewysuszone, takie w sam raz... a co najważniejsze możemy w jednym naczyniu przygotować jednogarnkowe danie dla całej rodziny :)
Trzeba tylko przestrzegać paru reguł, czyli garnek moczyć przed pieczeniem, unikać gwałtownych zmian temperatur, nie myć detergentami i już. 

W tym przepisie wrzuciłam do mojego wcześniej wymoczonego garnka:
  • kawał wołowiny (ja dałam pręgę, może być np. ligawa)
  • ziemniaki pokrojone na ćwiartki wymieszane z oliwą, solą, rozmarynem i suszonymi pomidorami
  • kilka gałązek tymianku
  • cebulę pokrojoną w plasterki
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • pomidorki wraz z łodyżkami
Wstawiłam do zimnego (!!!) piekarnika, nastawiłam go na 180 stopni i zapomniałam o gotowaniu na ponad 3 godziny... a oto efekt:




6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Jak duży jest to garnek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9 litrów, dokładne wymiary 37x25x15 cm.

      Usuń
  2. Natrafiłam przypadkowo na Twój blog dzisiaj i od razu, po przeczytaniu alfabetycznej listy Twoich przepisów po prawej stronie, ma Cię w "Ulubionych" ;))) Super przepisy! Aż ślinka cieknie ;) Mam i ja garnek rzymski i też go kocham. Ale bardzo Cię proszę o odpowiedź na jedno pytanie: Czy Ty wcale nie podlewasz mięsa wodą? Można tak bez niej piec w tym garnku mięso? Ja do tej pory nie ryzykowałam, bo bałam się, że mi się mięso w środku zbytnio wysuszy. Robię w nim często pieczeń wołową lub schab, ale zawsze wlewam na dno pół szklanki wody z ziołami i przyprawami. Pozdrawiam, serdecznie! Kama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakże mi miło :) dziękuję :)
      Następnym razem wleję wodę i zobaczę czy widać różnicę :) i napiszę o tym na pewno!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Na Święta Wielkanocne planuję zrobić pieczeń cielęcą we własnym sosie według Twojego przepisu, oczywiście w garnku rzymskim. Będę śledzić ten wątek bo bardzo jestem ciekawa jak Ci lepiej wyjdzie - tak jak to robiłaś do tej pory, czyli bez wody, czy z "podlaniem od środka" ;) Pozdrawiam Kama :)

      Usuń
    3. To ja czekam na zdjęcia Twojej pieczeni :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...