poniedziałek, 10 grudnia 2012

Dekadencki sernik z mandarynkami, jeszcze nigdy nie zrobiłam tak pysznego...


Powiem Wam szczerze, że jeszcze nigdy nie zrobiłam tak pysznego, rozpływającego się w ustach sernika... zniknął w ciągu kilku godzin, nawet młodym smakował :)

Składniki na tortownicę 26 cm:


  • 60 dag białego sera w wiaderku
  • 2 opakowania mandarynek w puszce
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam czekoladowe płatki Wawel)
  • opakowanie czekoladowej kuwertury np. z Lidla
  • złote i srebrne kuleczki dekoracyjne
(zdjęcia użytych i polecanych produktów poniżej)


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie ułożyć rozdrobnione ciasteczka.
Jajka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, wciąż ucierając dodawać po kolei ser, śmietanę, miękkie masło, cukier waniliowy, mąkę. Skończyć ubijanie mikserem, włożyć odsączone z zalewy mandarynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wlać delikatnie do tortownicy uważając, żeby nie zniszczyć warstwy ciasteczek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez 75 minut, ostudzić w otwartym piekarniku.
Po ostudzeniu udekorować rozpuszczoną czekoladą i kuleczkami.

Smacznego!










2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...