Czasami mam ochotę na mało przekombinowane dania, wystarczy mielony, kasza i ogórek kiszony...
Jak robię mielone? Za każdym razem inaczej, staram się coś tam dorzucić, jakieś ziółko czy inny dodatek... tym razem dałam suszone pomidory...
Składniki dla 4 osób:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej wołowo-wieprzowe)
- sucha kajzerka
- jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- 4-5 łodyżek rozmarynu
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- trochę mąki lub bułki tartej do obtoczenia
Mięso wkładam do miski i dorzucam namoczoną i odsączoną bułkę, jajko, drobno posiekany czosnek i rozmaryn, pokrojoną drobno i usmażoną cebulę, posiekane pomidory, olej z pomidorów, sól i pieprz do smaku. Masę bardzo porządnie wyrabiam, sprawdzam czy jest dobrze przyprawiona, jeżeli nie, dosmaczam. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki formuję małe kotleciki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju.
I podaję z kaszą, ziemniakami, kromką chleba...
Smacznego!
Proste zestawy obiadowe sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie dodaje smażonej cebulki -następnym razem wypróbuje :)
Pozdrawiam !!
Podsmażona jest bardziej aromatyczna :)
Usuń