czwartek, 13 grudnia 2012

Taki sobie zwyczajny obiadek... mielony, kasza i kiszoniak...



Czasami mam ochotę na mało przekombinowane dania, wystarczy mielony, kasza i ogórek kiszony...

Jak robię mielone? Za każdym razem inaczej, staram się coś tam dorzucić, jakieś ziółko czy inny dodatek... tym razem dałam suszone pomidory...

Składniki dla 4 osób:


  • 1/2 kg mięsa mielonego (najczęściej wołowo-wieprzowe)
  • sucha kajzerka
  • jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4-5 łodyżek rozmarynu
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • trochę mąki lub bułki tartej do obtoczenia


Mięso wkładam do miski i dorzucam namoczoną i odsączoną bułkę, jajko, drobno posiekany czosnek i rozmaryn, pokrojoną drobno i usmażoną cebulę, posiekane pomidory, olej z pomidorów, sól i pieprz do smaku.  Masę bardzo porządnie wyrabiam, sprawdzam czy jest dobrze przyprawiona, jeżeli nie, dosmaczam. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki formuję małe kotleciki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju.
I podaję z kaszą, ziemniakami, kromką chleba...

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Proste zestawy obiadowe sa najlepsze :)
    Ja nigdy nie dodaje smażonej cebulki -następnym razem wypróbuje :)

    Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmażona jest bardziej aromatyczna :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...