Można do tego deseru użyć gruszek w puszce, ale to chyba nie będzie to samo... jak ugotujemy je sami, bo możemy ich nie rozgotowywać, albo dodać czegoś do syropu dodając im dodatkowego smaczku...
Składniki dla 4 osób:
- 2-3 twarde gruszki
- 3/4 szklanki cukru
- laska cynamonu
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru
- laska wanilii albo cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- szczypta cynamonu do dekoracji
Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w pół litra wrzątku, dodać laskę cynamonu, chwilę pogotować, żeby syrop nabrał smaku cynamonu, dodać gruszki, pogotować ok. 10 minut, w zależności od tego jakie gruszki lubimy, moje były al dente. Wyjąć je z syropu, ostudzić na ręczniku papierowym.
Żółtka ubić z cukrem do białości, w ostatniej chwili dodająć ziarenka wyjęte z laski wanilii albo cukier waniliowy.
Na talerzach rozłożyć kogel mogel, ułożyć gruszki, posypać szczyptą cynamonu.
Smacznego!
gruszek w puszce? zdecydowanie nie, ze świeżymi najpyszniej:-)
OdpowiedzUsuńSą tacy co lubią iść na łatwiznę... ;)
UsuńWolę tą z puszki dobrą, soczystą i smaczną... niż tą byle jaką z hipermarketu:)
UsuńFuj! z supermarketu?!
UsuńBazarka nie mam :(
UsuńEeee tam, może nie szukałaś?
Usuń