środa, 12 grudnia 2012

Prosto ale wykwintnie - gruszka z koglem moglem


Można do tego deseru użyć gruszek w puszce, ale to chyba nie będzie to samo... jak ugotujemy je sami, bo możemy ich nie rozgotowywać, albo dodać czegoś do syropu dodając im dodatkowego smaczku...

Składniki dla 4 osób:


  • 2-3 twarde gruszki
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska cynamonu
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • laska wanilii albo cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • szczypta cynamonu do dekoracji


Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w pół litra wrzątku, dodać laskę cynamonu, chwilę pogotować, żeby syrop nabrał smaku cynamonu, dodać gruszki, pogotować ok. 10 minut, w zależności od tego jakie gruszki lubimy, moje były al dente. Wyjąć je z syropu, ostudzić na ręczniku papierowym.
Żółtka ubić z cukrem do białości, w ostatniej chwili dodająć ziarenka wyjęte z laski wanilii albo cukier waniliowy.
Na talerzach rozłożyć kogel mogel, ułożyć gruszki, posypać szczyptą cynamonu.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. gruszek w puszce? zdecydowanie nie, ze świeżymi najpyszniej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tacy co lubią iść na łatwiznę... ;)

      Usuń
    2. Wolę tą z puszki dobrą, soczystą i smaczną... niż tą byle jaką z hipermarketu:)

      Usuń
    3. Eeee tam, może nie szukałaś?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...