sobota, 19 maja 2012

Malinowy zawrót głowy według Gośki

Malinowy zawrót  głowy, czyli moje ukochane malinowe tiramisu. 
Są takie ciasta, które wystarczy postawić na stole i robią piorunujące wrażenie. To do nich właśnie należy. Niby zwykłe tiramisu, ale smak kawy zastępują pyszne trochę kwaskowate maliny, a do tego jak wygląda...  Gwarantuje, że nikt nie oprze się temu deserowi i niestety nie zostanie nic na później  Maliny możemy również zastąpić np. truskawkami jak na zdjęciach 
Inspirowany przepisem ze strony:  www.makecookingeasier.pl
No to do roboty :-D 

Skład:

  • 4 żółtka 
  • 100 g cukru pudru
  • 1 ½  opakowania malin
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Mus malinowy:

  • 1 szklanka zmiksowanych malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę (czyli robimy najzwyklejszy kogel mogel). Powinno nam to zająć ok. 5 minut. Stale mieszając, niewielkimi porcjami  dodajemy serek mascarpone. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa. 
Następnie odcinamy końcówki podłużnych biszkoptów  i odstawiamy.
Do małego rondla przekładamy zmiksowane maliny, sok z cytryny i cukier. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powinien wyjść nam mus malinowy, który potrzebny jest nam do namaczania w nim okrągłych biszkoptów. Po namoczeniu w musie układamy je na płaskim naczyniu w kształcie koła (stanowić będą spód naszego tiramisu) , następnie  nakładamy masę z mascarpone a następnie  posypujemy częścią malin. Czynność powtarzamy, w zależności od tego ile pozostało nam masy. W trakcie nakładania masy mascarpone, doklejamy podłużne biszkopty w kształcie okręgu.
Gotowe tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Istnieje również wersja z truskawkami:






























9 komentarzy:

  1. Mmm musi cudownie smakować. Piekne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczne i pyszne zapewne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale lato czuć w Twoim torciku! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne letnie tiramisu :) Lżejsza wersja klasycznego deseru, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Można go jeszcze przewiązać ozdobną wstążką i zrobić piękny prezent na Dzień Matki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Był, ale jakoś umknął :(
      Już naprawiłam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...