poniedziałek, 6 października 2014

Trufle marcepanowe


Składniki na trufle (mi wyszło ok. 60 szt):

  • 300 g cukru pudru
  • 20 szt. pokruszonych biszkoptów
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g marcepanu (może też być nugat)
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 50 g kakao
  • 50 g mielonych orzechów (dałam laskowe)
  • łyżeczka cynamonu (można wymiennie dodać skórkę pomarańczową, chili, kardamon, co tam komu w duszy gra)
  • do obtaczania - mielone orzechy, kruszone biszkopty, kakao, cynamon

Mieszamy w mikserze (szczęśliwi Ci co posiadają KA ;) miękkie masło, cukier, biszkopty, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, marcepan (lub nugat), oliwę, kakao, orzechy i cynamon na gładką masę. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, wyjmujemy, toczymy malutkie kuleczki, obtaczamy je w mielonych orzechach i znowu pakujemy do lodówki :)


Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...