niedziela, 13 maja 2012

Trufle czekoladowe


Achhh, czekolada moja miłość... jak się nie trudno domyślić zjadłam sama prawie wszystkie...

Składniki na ok. 20 pralinek: 
  • 200 g czekolady min. 70 proc. kakao 
  • 150 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
  • 6 łyżek brązowego cukru 
  • 4 łyżki masła 
  • kieliszek Cointreau
  • dekoracja: kakaopłatki migdałów, wiórki kokosowe, posypka czekoladowa

Zagotować śmietankę z cukrem, zdjąć z płyty lub ognia, zależy kto co ma, dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej masy, dodać masło, likier, wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Masę wyjąć i formułować z niej kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Kulki po obtoczeniu w wybranej posypce układać w papilotkach.
Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Takie małe pyszności a ile radości potrafią sprawić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak :)
    A moi młodzi nie mogli uwierzyć, że je sama zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...