piątek, 4 maja 2012

Najlepsze rogaliki drożdżowe


Przepyszne rogaliki drożdżowe, można je nadziewać dżemami, owocami, czekoladą, a znikają tak szybko, że nawet nie potrafię powiedzieć jak długo pozostają świeże :)


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 10 dag drożdży
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i połową szklanki ciepłego mleka, pozostałe mleko zagotować z masłem i połączyć z mąką wymieszaną z pozostałym cukrem, odstawić do ostudzenia. 
Dodać wyrośnięte drożdże, rozbełtane jajka (odrobinę zostawić do smarowania rogalików) i wyrabiać ok. 10 minut. 
Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę, powinno podwoić objętość.
Podzielić ciasto na 4 części, każdą z nich rozwałkować tworząc koło, pokroić na 8 części.
Na każdym trójkącie wyłożyć łyżeczkę nadzienia (ja używam powideł, dżemu jagodowego, różanego i nutelli) i zawijać rogaliki zaczynając od podstawy. 
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec każdą partię przez 20 minut, uprzednio posmarowawszy rozbełtanym jajkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...