niedziela, 6 maja 2012

Boczniaki smażone w cieście naleśnikowym


























Wpadły nam w oko boczniaki w sklepie i zgodnie stwierdziliśmy, że taaaaak dawno ich nie jedliśmy...
A boczniaki takie zdrowe -  grzyb ten zawiera niewielkie ilości cukrów, liczne witaminy i enzymy (między innymi obniżające zawartość cholesterolu we krwi). W porównaniu z pieczarkami i grzybami leśnymi boczniak jest 3-6 krotnie bogatszy w witaminy z grupy B, a także zawiera znaczne ilości składników mineralnych głównie fosforu, potasu, sodu, żelaza. A więc czemu nie jedliśmy go od tak dawna?!
Trzeba to szybko naprawić :)
Na początek poprostu boczniak z patelni.


Składniki:
  • 1 tacka z boczniakami
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Boczniaka umyć, osuszyć, większe kawałki zmniejszyć :)
Z podanych składników wymieszać ciasto naleśnikowe, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, ja posoliłam i popieprzyłam ciasto a nie boczniaka.
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, osuszać na ręczniku papierowym i już - prawda, że szybko i prosto?
Tak nam zasmakowały, że napewno niedługo pojawią się nowe przepisy na boczniaka :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...