czwartek, 31 października 2013

Konfitura jeżynowa z wanilią


Składniki:


  • 1 kg jeżyn
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki skórki startej z limonki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • laska wanili


Jeżyny przebieramy, myjemy, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę i sok z wcześniej sparzonej limonki (lub cytryny) oraz ziarenka wyłuskane z laski wanili. Całość dokładnie mieszamy i stawiamy na malutkim gazie, gotujemy 2 godziny. Następnego dnia konfiturę przecieramy przez gęste sitko i gotujemy godzinę, po tym czasie powinna już osiągnąć wymaganą gęstość. Jeżeli nie, gotujemy jeszcze godzinę i przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...