wtorek, 1 października 2013

Cukiniowa zupa nie krem na jagnięcym żeberku ugotowana


Ależ ta zupa była pyszna, sama nie mogłam w to uwierzyć... a narzeczony wciągnął 3 dokładki!

Składniki:
  • jagnięce żeberko
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cukinia zielona
  • cukinia żółta
  • 2 pomidory
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki świeżego tyminaku
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Żeberko umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, selera i gotować zdejmując szumowiny ok. 2 godzin. Po tym czasie wyjąć włoszczyznę (u mnie nikt nie lubi takiej rozgotowanej), dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię, cebulę, pomidory (wcześniej trzeba je sparzyć i zdjąć skórkę), soczewicę, wyciśnięty czosnek, tymianek, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować jeszcze ok, 30 minut, sprawdzając twardość warzyw...

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Smacznie i pięknie. Zapraszamy do nas aby wspólnie dzielić się spostrzeżeniami na temat blogów. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...