Dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu, postanowiłam go uczcić łącząc go z warzywem aktualnie królującym na bazarach - dynią.
Składniki dla 4 osób:
- opakowanie spaghetti Lubella
sos dyniowy
- dynia Hokkaido (waga ok. 1 kg)
- cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżka tartego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
pulpety
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- sucha kajzerka (namoczona w mleku)
- 1 jajko
- 2 - 3 ząbki czosnku
- czubata łyżka tartego imbiru
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Dynię myjemy, kroimy na pół, wydłubujemy środek z pestkami a następnie kroimy ją w plastry. Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy odrobinę i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut.
Z podanych składników przygotowujemy masę na pulpety, lepimy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Dynię miksujemy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, imbirem i mleczkiem. Podgrzewamy i przyprawiamy do smaku.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, łączymy z sosem. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
spaghetti z pulpecikami na zawsze będzie mi się kojarzyć z "zakochanym kundlem" ;)
OdpowiedzUsuńU nas też były takie skojarzenia :)
Usuń