piątek, 25 października 2013

Spaghetti w sosie dyniowym z imbirowymi kuleczkami


Dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu, postanowiłam go uczcić łącząc go z warzywem aktualnie królującym na bazarach - dynią.

Składniki dla 4 osób:


  • opakowanie spaghetti Lubella


sos dyniowy

  • dynia Hokkaido (waga ok. 1 kg)
  • cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka tartego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

pulpety

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • sucha kajzerka (namoczona w mleku)
  • 1 jajko
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka tartego imbiru
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku


Dynię myjemy, kroimy na pół, wydłubujemy środek z pestkami a następnie kroimy ją w plastry. Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, solimy odrobinę i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut. 
Z podanych składników przygotowujemy masę na pulpety, lepimy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Dynię miksujemy z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, imbirem i mleczkiem. Podgrzewamy i przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, łączymy z sosem. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. spaghetti z pulpecikami na zawsze będzie mi się kojarzyć z "zakochanym kundlem" ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...