wtorek, 15 października 2013

Pavlova z figami, pistacjami i miodem


Jak zobaczyłam TEN przepis na blogu Madame Edith nie mogłam nie spróbować...

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 4 figi
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 - 4  łyżki posiekanych niesolonych pistacji

Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Jak już będzie sztywna dodawać po łyżce cukier puder. Do sztywnej i błyszczącej piany należy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, poubijać jakieś 30 s. Na papierze do pieczenia wyłożyć pianę tworząc z niej mniej lub bardziej udane kółko (można sobie wcześniej narysować okrąg ołówkiem, ale mi się nigdy nie chce :). Bezę suszyć w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 100 stopni. Zostawić w piekarniku do ostudzenia albo na noc.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wyłożyć na bezę. Udekorować figami pokrojonymi na plastry, polać miodem, posypać pistacjami. Podawać niezwłocznie.

Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...