czwartek, 3 maja 2012

Wenecki makaron - kolorowe tagliatelle z krewetkami

W Wenecji było pięknie, przebogato, cudownie bo z Ukochanym, ale przede wszystkim pysznie...
Uwielbiamy makarony, więc głównie je próbowaliśmy, np coś takiego:





























Oczywiście na lotnisku zakupiliśmy odpowiednie tagiatelle - zwykły i zabarwiony atramentem kałamarnicy, a po przyjeździe zrobiłam go sama, oto przepis:

Składniki na kolację dla 2 osób:
  • 125 g żółtego tagliatelle
  • 125 g czarnego tagliatelle
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • 12-16 krewetek
  • paczka małych pomidorków
  • trochę oliwy z oliwek
Makarony gotujemy według instrukcji na opakowaniu w dwóch osobnych garnkach.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek pokrojony na cieniutkie plasterki uważając, żeby nie przypalić, po chwili wrzucamy odmrożone i wysuszone na ręczniku papierowym krewetki, przekrojone na połówki pomidorki, podduszamy szybciutko, odcedzamy makaron, łączymy wszystkie składniki w jednym garnku i... gotowe!
Całość przygotowań i robienia sosu trwa tyle co gotowanie makaronu, więc danie należy do szybkich i łatwych, a przy okazji wykwintnych :)

Zobaczcie czy wyszło mi podobne:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...