środa, 2 maja 2012

Sałatka śledziowo - fasolowa


























Coś prostego i szybkiego, coś na ząb, jedynie trzeba chwilę poczekać na ugotowanie fasoli... niby można użyć fasoli z puszki, ale to już nie to samo...

Składniki:
  • 25 dag suchej fasoli, najlepiej Jasia
  • małe opakowanie solonych matiasów
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Fasolę moczymy, najlepiej przez całą noc i gotujemy do miękkości, śledzie moczymy w mleku przez conajmniej godzinę.
Wystudzoną fasolę mieszamy w misce z odsączonym i pokrojonym na małe kawałeczki śledziem, cebulą pokrojoną w piórka, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Zostawiamy na jakieś 30 min żeby się przegryzło.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...