sobota, 5 maja 2012

Zupa krem z dyni


Zupa krem uwielbiana przez całą rodzinę, cudownie rozgrzewająca z racji dodatku imbiru, rozkosznie pomarańczowa, zawsze zjadana do ostatniej kropli...

Składniki dla 4 osób:
  • ok. 0,5 kg dyni
  • opcjonalnie 2-3 ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • cebula
  • 1 l bulionu, wywaru warzywnego lub poprostu wody
  • łyżka oliwy + łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażamy cebulę, czosnek i imbir, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ew. ziemniaki, lekko podsmażamy, zalewamy bulionem (jak nie mamy możemy na szybko przygotować wywar warzywny, a jak już zupełnie nie mamy czasu dajmy wody, woda lepsza niż kostka czy inne sztuczne świństwo), gotujemy do miękkości, miksujemy i zupa gotowa!
Ja ją podaję przybraną kolendrą, podprażonymi płatkami migdałowymi lub z grzankami. Na zdjęciu do zupy dodałam pesto z kolendry.

Szybki przepis na pesto z kolendry - pęczek z kolendry zmiksować z łyżeczką soli i 1/4 szklanki oliwy z oliwek.



4 komentarze:

  1. Dziękuję za pyszny i prosty przepis. Zupa przepyszna :)
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się że się udała :)

      Usuń
  2. Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę modyfikuję ale właśnie sie gotuje . "Facet w kuchni"

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...