piątek, 18 maja 2012

Krupnik Żanety na bogato...


Jako wierna fanka (od kilku miesięcy) serialu "Na Wspólnej" też postanowiłam uczcić Żanetę i zrobiłam jej krupnik, a co!


Składniki:

  • giczka cielęca
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka kaszy jęczmiennej ( u mnie był pęczak)
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz



Giczkę gotujemy w osolonej wodzie, podczas gotowania odszumowujemy, jak będzie już miękka wrzucamy pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę i seler (staramy się żeby kawałki selera odpowiadały mniej wiecej plasterkom marchewki...).
Wrzucamy czosnek, grzyby, drobniutko pokrojoną cebulkę, ziemniaki pokrojone w kostkę.
Jak zmiękną, ale nie całkiem, tak na pół-miękko, dodajemy wymytą kaszę, masło i gotujemy aż kasza zmięknie. 
Wyjmujemy giczkę, wyrzucamy kość, mięso drobimy, ale niezbyt drobno.
Solimy pieprzymy do smaku, dodajemy śmietanę, nalewamy na talerze, posypujemy natką i pałaszujemy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...