Na ostatnich warsztatach z polska-gotuje uczyliśmy się przygotowywać dania z ziemniaków i przyrządziłyśmy m.in. knedle ze śliwką i bakaliami podane z sosem z suszu. Bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych knedli ze śliwką a dla mnie idealne danie dla dzieciaków na Wigilię, bo moje dzieci, jak większość chyba dzieci, ryb za bardzo jeść nie lubią... Danie to, jak nam powiedziała właścicielka Restauracji Filmowej, z której menu te knedle pochodzą, jest ulubionym daniem Krystyny Jandy....
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- opakowanie mrożonych śliwek Hortexu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- po 100 g orzechów włoskich, migdałów i rodzynek
- kompot z suszu
- limonka
- laska cynamonu
Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy razem z rodzynkami.
Kompot z suszu gotujemy z laską cynamonu do zredukowania płynu, dodajemy startą skórkę i sok z limonki.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy mąki i jajka i wyrabiamy ciasto, powinno delikatnie tylko odchodzić od rąk...
Połówki śliwek składamy wkładając do środka naszą masę bakaliową i obtaczamy w cieście formułując knedle. Gotujemy je w wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy na sosie z suszu, posypujemy bakaliami.
Poniżej zdjęcie z naszego przygotowywania knedli z warsztatów i na końcu nasze dzieło:
Oooo nawet ja się tu znalazłam :) świetnie :D
OdpowiedzUsuńWidzisz? Gwiazdorzymy wszystkie :)
UsuńZazdroszczę udziału w warsztatach :) Przy okazji zapraszam do mnie po pytania, ponieważ nominowałam Twój blog do Liebster Blog www.kasia-gotuje.pl/przepis/165
OdpowiedzUsuńjednym z moich ulubionych dań też zdecydowanie mogłyby się stać :-))
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie jadłam . :o
OdpowiedzUsuń