sobota, 24 listopada 2012

Ulubione danie Krystyny Jandy - wigilijny przebój - knedle ze śliwką i bakaliami


Na ostatnich warsztatach z polska-gotuje uczyliśmy się przygotowywać dania z ziemniaków i przyrządziłyśmy m.in. knedle ze śliwką i bakaliami podane z sosem z suszu. Bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych knedli ze śliwką a dla mnie idealne danie dla dzieciaków na Wigilię, bo moje dzieci, jak większość chyba dzieci, ryb za bardzo jeść nie lubią... Danie to, jak nam powiedziała właścicielka Restauracji Filmowej, z której menu te knedle pochodzą, jest ulubionym daniem Krystyny Jandy....

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • opakowanie mrożonych śliwek Hortexu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • po 100 g orzechów włoskich, migdałów i rodzynek
  • kompot z suszu
  • limonka
  • laska cynamonu

Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy razem z rodzynkami. 
Kompot z suszu gotujemy z laską cynamonu do zredukowania płynu, dodajemy startą skórkę i sok z limonki.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy mąki i jajka i wyrabiamy ciasto, powinno delikatnie tylko odchodzić od rąk... 
Połówki śliwek składamy wkładając do środka naszą masę bakaliową i obtaczamy w cieście formułując knedle. Gotujemy je w wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
Podajemy na sosie z suszu, posypujemy bakaliami.

Poniżej zdjęcie z naszego przygotowywania knedli z warsztatów i na końcu nasze dzieło:


5 komentarzy:

  1. Oooo nawet ja się tu znalazłam :) świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę udziału w warsztatach :) Przy okazji zapraszam do mnie po pytania, ponieważ nominowałam Twój blog do Liebster Blog www.kasia-gotuje.pl/przepis/165

    OdpowiedzUsuń
  3. jednym z moich ulubionych dań też zdecydowanie mogłyby się stać :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno ich nie jadłam . :o

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...