Sezon przeziębieniowy w pełni, więc trzeba się bronić i chronić jedząc produkty o właściwościach leczniczych.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że czosnek dobrze nam robi, więc poprostu podaję przepis:
Składniki dla 4 osób:
- 2 główki czosnku
- 4 duże ziemniaki
- 1 pietruszka
- pół selera
- serek topiony
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- grzanki - bagietka, łyżka oliwy, tarty parmezan
Na maśle i oliwie podsmażyć pokrojone warzywa i czosnek, zalać 1 litrem wody, gotować 30 minut. Wrzucić serek (wiem, że w serku topionym jest mało serka i że niezdrowy, ale naprawdę jak zjemy kawałek raz na jakiś czas to nic nam się nie stanie... ja np. użyłam serka do zupy po raz pierwszy :).
Zupę zmiksować, posolić, popieprzyć do smaku, jak wyjdzie za gęsta można dolać trochę wody.
Bagietkę pokroić, wyłożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, pod koniec zapiekania posypać parmezanem.
Do talerza nalać zupy, włożyć grzankę i posypać odrobiną parmezanem.
Smacznego!
Joanno taka zupa to jest coś! Wspaniała!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam:)
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do udziału w konkursie :)
Usuń