czwartek, 9 sierpnia 2012

Kurczak nadziany cebulą pieczony na rabarbarze



Przedstawiam kolejny przepis na danie z mojego ulubionego garnka rzymskiego, o garnku można poczytać tutaj - KLIK.

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • dorodny kurczak
  • 3-4 gałązki rabarbaru
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • garść lub dwie ziół (u mnie była to kolendra)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do kurczaka - łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki

Kurczakowi zrobiłam masaż oliwą, przyprawy wymieszałam i natarłam całego kurczaka (również pod skórą i wewnątrz), włożyłam do środka zioła i schowałam na noc do lodówki.
Naczynie namoczyłam przez 20 minut, na dnie ułożyłam rabarbar, na nim kurczaka, którego jeszcze nadziałam cebulą i włożyłam do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni na 2,5 godziny.
Wyszedł mięciutki i nic a nic nie wysuszony.

Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...