środa, 22 sierpnia 2012

Kabaczek nadziewany kaszą i kurkami


Składniki:

  • jeden duży kabaczek (mój miał ok kilograma)
  • duża cebula
  • 25 dag kurek
  • torebka kaszy jęczmiennej
  • 10-15 dag zółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Kabaczka umyć, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć środek i odłożyć na bok.
Kaszę ugotować, odcedzić i odłożyć na bok.
Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę i kurki, dodać pokrojonego wydrążonego kabaczka.
Połówki kabaczka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem, posypać starkowanym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.






8 komentarzy:

  1. kasza i grzybki to idealna para ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety kabaczek nie należy do psiankowatych...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna metoda na kabaczki, polskie kurki i kasza czynią je tym bardziej interesującymi! Sezon trwa, zatem może im ulegnę, póki co szalałam z cukinią i bakłażaniłam trochę;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...