Na czym polega mój sekret na naprawdę udany sos boloński?
Mam aż 3:
- mięso łączone, wołowina z wieprzowioną w proporcji pół na pół
- nie żałować dobrego czerwonego wina
- dłuuuugie gotowanie
No to zaczynajmy...
Składniki dla 4 osób:
- pół opakowania makaronu lazanii, ja używam takiej, która nie wymaga wcześniejszego gotowania
- 1/4 kg mielonej wołowiny
- 1/4 kg mielonej wieprzowiny
- średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- 1/2 l przecieru pomidorowego, ja robię sama - PRZEPIS
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- ok. pół litra mleka
- pół szklanki startego parmezanu
- pół torebki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- przyprawy do beszamelu - łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy duży (lub 2 małe), sól, pieprz
W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i cebulę, wrzucamy mięso, podsmażamy, wlewamy wino, dusimy aż wino wyparuje, wlewamy przecier, wsypujemy zioła, solimy, pieprzymy i dusimy, dusimy, dusimy... U mnie robienie sosu bolońskiego trwa jakieś 3 godziny... dlatego zawsze robię więcej sosu i zamrażam albo jemy drugiego dnia z makaronem :)
Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko. Przyprawy wyjmujemy i przystępujemy do robienia lazanii - w żaroodpornym naczyniu układamy warstwami makaron i każdy z sosów, ostatnie warstwy to makaron, gruba warstwa beszamelu i parmezan.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Smacznego!
Wygląda bosko, a ja właśnie robiłam wersję Pascala(kuchnia lidla) z mozzarellą i suszonymi pomidorami, równie pyszna:)
OdpowiedzUsuńBo lazanię można przekładać na tyle sposobów...
OdpowiedzUsuń