Jako ostatni prezentuję Wam przepis na gulasz z cielęciny z tymiankiem i zielonymi oliwkami. Jest to jedno z trzech dań, jakie poznałam na warsztatach z gotowania gulaszu w bistro Masz Gulasz Magdy Gessler w ubiegłą sobotę.
Składniki na 4 porcje:
- 300g chudej cielęciny pokrojonej w 2-cm kostkę
- 1 cebulę pokrojoną w piórka
- 200g pomidorów bez skórki pokrojonych w koskę
- sól i pieprz
- kilka gałązek tymianku
- 1 liść laurowy
- 50g zielonych oliwek bez pestek
- czarne oliwki do dekoracji
Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy mięso, dodajemy sól i pieprz. Następnie wyjmujemy z garnka i odkładamy w ciepłe miejsce. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pomidory, dusimy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy cielęcinę, tymianek i liście laurowe, dusimy pod przykryciem przez około 20 min. Doprawiamy do smaku, dodajemy oliwki i wszystko razem dusimy jeszcze przez około 20 minut. Dekorujemy tymiankiem i czarnymi oliwkami.
* zdjęcia udostępnione przez Organizatora warsztatów.
o, z oliwkami. :) super.
OdpowiedzUsuń