Figi pojawiły się na bazarze, są wszędzie, na każdym stoisku, u mnie na przykład całkiem dorodne sztuki są już po złotówce... plan był żeby zrobić tort bezowy z figami ale padło na szybkie racuszki na kolację, tort musi poczekać na swoją kolej ;)
Składniki na kolację dla 4 osób:
- 1 jajko
- szklanka mleka
- szklanka kaszy mannej
- 250 g ricotty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego własnej produkcji
- szczypta soli
- odrobina oleju do smażenia
- 8 fig
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Figi pokroiłam na ćwiartki, włożyłam do żaroodpornego naczynia, polałam miodem i posypałam sezamem, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Z podanych składników przygotowałam ciasto i smażyłam racuchy na złoty kolor.
Podałam racuchy z figami i łyżką jogurtu greckiego.
Inny przepis na racuchy znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz