poniedziałek, 1 października 2012

Racuszki z ricotty i kaszy mannej + figi zapiekane z sezamem i miodem


Figi pojawiły się na bazarze, są wszędzie, na każdym stoisku, u mnie na przykład całkiem dorodne sztuki są już po złotówce... plan był żeby zrobić tort bezowy z figami ale padło na szybkie racuszki na kolację, tort musi poczekać na swoją kolej ;)

Składniki na kolację dla 4 osób:

  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • szklanka kaszy mannej
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego własnej produkcji
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smażenia
  • 8 fig
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego


Figi pokroiłam na ćwiartki, włożyłam do żaroodpornego naczynia, polałam miodem i posypałam sezamem, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Z podanych składników przygotowałam ciasto i smażyłam racuchy na złoty kolor.
Podałam racuchy z figami i łyżką jogurtu greckiego.

Inny przepis na racuchy znajdziecie tutaj.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...