Weekend dwa tygodnie temu spędziłam po raz trzeci na warsztatach organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej przez portal polska-gotuje.pl.
Były to już piąte z kolei warsztaty, tym razem tematem były dania z owoców morza i ryb. Moją przepustką na te warsztaty była m.in. Pstrąg parowany w winie na kołderce z ryżu dzikiego.
Pierwszego dnia byliśmy gośćmi greckiej restauracji Meltemi, gdzie zostaliśmy ugoszczeni przez jej szefa Dimitriosa Anastasopoulosa, który zaprezentował nam dania, które następnego dnia miały się stać obiektami naszych kuchennych zmagań, a na codzień goszczą w menu Meltemi.
Ściśnięci jak sardynki popróbowaliśmy małych porcyjek w tempie niczym nie przypominającym greckich biesiad... Szkoda... Przy tym poprzednie luncze, w których uczestniczyłam były iście królewskimi ucztami...
Drugi dzień to już stanie przy garach i kilkugodzinne gotowanie pod okiem Marcina Budynka i Dimitriosa. Atmosfera jak zwykle przyjazna, gorąca (za sprawą płonących krewetek) i z warsztatu na warsztat coraz bardziej familjna :)
Poniżej przygotowane przez nas dania (ostatnie z racji zepsutego piekarnika zdjęć nie doczekało...).
Danie pierwsze - Pieczone kotleciki z dorsza z bobem
Danie drugie - Pieczone kalmary z sosem z czerwonej papryki, podane z musem z kalafiora
Danie trzecie - Krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami
Danie czwarte - Szaszłyki rybne ze szpinakiem
Danie piąte - Grillowany tuńczyk z bukietem sałat i sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczkowego
Danie szóste - Duszona żabnica (u nas łosoś ;) z ziemniakami i kuminem z dodatkiem smażonej rukoli z zielonym groszkiem
I jeszcze na koniec kilka zdjęć z moich zmagań kuchennych wraz z Dietetyczną Siostrą z którą dzieliłyśmy warsztat pracy:
Asi bardzo dziękuję za udostępnienie zdjęć :)
ale super potrawy wyszły. :) ta z bobem zapowiada się idealnie.
OdpowiedzUsuńByła pyszna a bób przygotowany jak jedna z sałatek na moim blogu :)
Usuń