Powiem szczerze, wymyśliłam ją na konkurs, Wybory Kulinarnego Bloga Roku, gdzie zadanie brzmiało "Wykwintny jak ziemniak"...
I co? Nico! Wyszła obłędnie dobra... ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie...
A te smażone listki szałwii, mówię Wam - obłędne!!!
Składniki dla 4 osób:
- 6 średnich ziemniaków
- pół średniego kalafiora
- 1/3 kostki masła niesolonego
- litr mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki soli
- listki szałwii
Obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz podzielonego na cząstki kalafiora podsmażyłam na połowie masła. Wlałam mleko i gotowałam ok. 15 minut.
Potem zmiksowałam, posoliłam do smaku i podałam zupę udekorowaną czipsami szałwiowymi i pokropioną masłem szałwiowym.
A jak zrobić czipsy szałwiowe - to proste wystarczy na maśle usmażyć listki szałwii na chrupko...
A zagłosować na mój przepis można TUTAJ.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz