środa, 10 października 2012

Pisto czyli jarski gulasz podpatrzony w Masz Gulasz - nowym bistro Magdy Gessler


Kolejnym gulaszem, który gotowaliśmy na ostatnich warsztatach było pisto - hiszpańska potrawa pochodząca z regionu Murcji. Jest to gulasz warzywny z pomidorami, bakłażanem, cukinią, ziemniakami i papryką, podawany z jajkiem sadzonym.

Do zrobienia szybko i nie wymaga zbytnich kulinarnych umiejętności.

Składniki dla 4 osób:
  • cukinia 200g
  • bakłażan – 200g
  • czerwona  papryka – 200g 
  • puszka pomidorów pellati
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki – do dekoracji
  • 4 jajka – po jednym na każdą porcję 
  • oliwa z oliwek


Część papryki kroimy w kostkę i odkładamy do dekoracji. Resztę warzyw kroimy 
w słupki i przesmażamy na oliwie z oliwek. Do tego dodajemy pomidory pellati i przez chwilę wszystko razem dusimy ok. 10 min. Gotową potrawę podajemy z lekko ściętym jajkiem sadzonym i do dekoracji i smaku posypujemy posiekaną natką pietruszki i czerwoną papryką. 

Zdradzę Wam na koniec plotkę o blogerach kulinarnych - największym wyzwaniem podczas warsztatów okazało się usmażenie jajka... ależ mieliśmy techniki ;)



A tu na zdjęciu w towarzystwie zachwycających garnków Chasseur...


* zdjęcia pochodzą od Organizatora warsztatów.

8 komentarzy:

  1. Mniam,wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Pięknej? a'propos twoje wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Piękna 15 bodajże, w sobotę mieliśmy tam warsztaty :)

      Usuń
  3. to danie naprawdę mnie zachwyciło ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak to cudo doprawiać? Pytam co najlepsze, bo doprawianie jakoś zawsze strasznie ciężko mi idzie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...