Nastała pora rozgrzewających zup, gotujemy krupniki, fasolówki, grochówki, kremy z dyni z imbirem, wszystko, żeby się rozgrzać....
Dzisiaj zapraszam Was na grochówkę.
Składniki dla 4 osób:
- kawałek zupowego mięska (u mnie było to żeberko jagnięce)
- szklanka suchego grochu
- pół selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 - 5 ziemniaków
- cebula
- kawałeczek imbiru
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Groch namoczyć na całą noc. Żeberko obgotować zdejmując szumowiny, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i namoczony groch. Gotować do miękkości, przetrzeć i serwować gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz