Składniki:
- 3 kg pomidorów (u mnie Lima)
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 papryczki chili
- zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- oliwa z oliwek
Pomidory umyć, pokroić na czątki, dodać chili i nastawić do gotowania. Jak się rozgotują, przetrzeć przez sitko lub przecierakiem (ja używam przecieraka Kitchen Aida). Postawić znowu na gazie, dodać zioła, przyprawy, wyciśnięty czosnek, posiekaną i przesmażoną cebulę (razem z oliwą od smażenia). Gotować do zredukowania płynu o ok. 1/5. Gorący sos nalewać do wyparzonych słoików i ustawiać je do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
uuu super przepis pierwszy raz słysze o takim sosiku :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Dziękuję :)
Usuń