poniedziałek, 23 września 2013

Szaszłyki z kurczaka i halloumi z kurkami według Sophie Dahl



Gotowania z Sophie Dahl część kolejna, tym razem przyszła kolej na szaszłyki z kurczaka z serem halloumi...

Składniki na 4 osoby:


  • podwójna pierś z kurczaka
  • kawałek halloumi (u mnie wielkości kostki masła)
  • 2 szklanki kurek
  • porządna garść posiekanych ziół, ja dałam miętę czekoladową i pietruszkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • sól, pieprz do smaku


Przygotować marynatę z posiekanych ziół, posiekanego czosnku i oliwy z oliwek. Pierś umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zanurzyć w marynacie i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
Ser pokroić na kawałki takiej samej wielkości co kurczak. Kurczaka podsmażyć i nadziewać na szpatułki na przemian z serem.
UWAGA! Pamiętajcie o namoczeniu szpatułek w wodzie przed przygotowywaniem szaszłyków, bo Wam się przypalą tak jak mnie :)
Przygotowane szaszłyki można podsmażyć na grillowej patelni, grillu lub w piekarniku z funkcją grillowania. 5 minut w zupełności wystarczy, a w tym czasie można podsmażyć na maśle oczyszczone kurki.
Grzyby ułożyć na talerzu a na nich rozłożyć szaszłyki.

Smacznego!

Inny przepis z tej książki na sałatkę z bobu i szparagów znajdziecie TUTAJ.




    

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie:) Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...