Gotowania z Sophie Dahl część kolejna, tym razem przyszła kolej na szaszłyki z kurczaka z serem halloumi...
Składniki na 4 osoby:
- podwójna pierś z kurczaka
- kawałek halloumi (u mnie wielkości kostki masła)
- 2 szklanki kurek
- porządna garść posiekanych ziół, ja dałam miętę czekoladową i pietruszkę
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- sól, pieprz do smaku
Przygotować marynatę z posiekanych ziół, posiekanego czosnku i oliwy z oliwek. Pierś umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zanurzyć w marynacie i odstawić na mniej więcej 2 godziny.
Ser pokroić na kawałki takiej samej wielkości co kurczak. Kurczaka podsmażyć i nadziewać na szpatułki na przemian z serem.
UWAGA! Pamiętajcie o namoczeniu szpatułek w wodzie przed przygotowywaniem szaszłyków, bo Wam się przypalą tak jak mnie :)
Przygotowane szaszłyki można podsmażyć na grillowej patelni, grillu lub w piekarniku z funkcją grillowania. 5 minut w zupełności wystarczy, a w tym czasie można podsmażyć na maśle oczyszczone kurki.
Grzyby ułożyć na talerzu a na nich rozłożyć szaszłyki.
Smacznego!
Inny przepis z tej książki na sałatkę z bobu i szparagów znajdziecie TUTAJ.
Wygląda smakowicie:) Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń