Bulgur odkryłam zupełnie przypadkiem w sklepie z orientalną żywnością i bardzo mi zasmakował, do tej pory używałam drobnego, ale gruby już został zakupiony i czeka na swoją kolej...
Składniki na michę sałatki:
- szklanka drobnego bulguru
- mała upieczona polędwiczka wieprzowa
- 3 średnie pomidory
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Bulgur wsypać do miski, pokropić oliwą, zalać wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni. Jak wchłonie całą wodę, rozdrobnić widelcem i poczekać aż ostygnie. Polędwiczkę pokroić na małe kawałeczki, pomidory na takie same, cebulę w piórka i dodać wszystko do kaszy. Dodać również natkę, posolić i popieprzyć do smaku, polać obficie oliwą i sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe!
Smacznego!
Wyglada apetycznie :) Dzias wyprobuje, ale z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuń