poniedziałek, 30 września 2013

Polędwiczka wieprzowa - szybki gulasz z pieczarkami i suszonym pomidorem


Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (tak mniej więcej 0,6 kg)
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 suszone pomidory z oliwy
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Polędwiczkę umyć, usunąć błony, pokroić na małe kawałki, posolić, popieprzyć i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone pomidory, zalać bulionem i dusić ok. 30 minut. Pod koniec gotowania można zagęścić łyżką śmietany, ja nie czułam takiej potrzeby...
Podawać obficie posypane szczypiorkiem, u mnie z kaszą kuskus, z ryżem też napewno smakowałby wyśmienicie.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...