Jednogarnkowe dania to mega oszczędność czasu i garnków do mycia… zapraszam na kolejną propozycję, może Wam się spodoba i spróbujecie ją przyrządzić również w swoich domach?
Składniki dla 4 osób:
- 6 - 8 udek kurczaka
- 1 kg drobnych ziemniaków
- 2 cebule
- 1/2 kalafiora
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowym, zatopić w nim udka i odstawić na noc do lodówki.
Ziemniaki młode wystarczy tylko umyć, starsze obrać, kalafiora umyć i podzielić na cząstki, cukinie umyć i pokroić na talarki, cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, polać oliwą, posolić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, warzywa, wyłożyć również resztę marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec, od czasu do czasu obracając składnikami, ok. godziny. Ponieważ mój piekarnik słabo grzeje od góry, na ostatnie 15 minut włączyłam opiekanie z funkcją grill. Przed podaniem posypałam całość posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w konkursie:
Wyglądają pysznie, ja bym jeszcze jakiś grzybów dodała do tego. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam przypadkiem na ten przepis i trach ... taki kurczaczek był w niedzielę na obiad :) Samo się robi praktycznie, mięsko dzięki marynacie jest soczyste i smakowite. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i cieszę się, że smakowało :)
UsuńZrobiłam ale kompletnie nie wyszło mięso surowe warzywa również a mam nowy piekarnik.Piekłam ponad 2 h. Wszystko strasznie cierpkie chyba przez ten koncentrat.Niestety wszystko wyrzuciłam.
OdpowiedzUsuń