środa, 18 czerwca 2014

Udka z kurczaka pieczone z warzywami w pomidorowym jogurcie (kurczak)


Jednogarnkowe dania to mega oszczędność czasu i garnków do mycia… zapraszam na kolejną propozycję, może Wam się spodoba i spróbujecie ją przyrządzić również w swoich domach?


Składniki dla 4 osób:


  • 6 - 8 udek kurczaka
  • 1 kg drobnych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1/2 kalafiora
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku


Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowym, zatopić w nim udka i odstawić na noc do lodówki.
Ziemniaki młode wystarczy tylko umyć, starsze obrać, kalafiora umyć i podzielić na cząstki, cukinie umyć i pokroić na talarki, cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, polać oliwą, posolić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, warzywa, wyłożyć również resztę marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec, od czasu do czasu obracając składnikami, ok. godziny. Ponieważ mój piekarnik słabo grzeje od góry, na ostatnie 15 minut włączyłam opiekanie z funkcją grill. Przed podaniem posypałam całość posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!




Ten przepis bierze udział w konkursie:

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, ja bym jeszcze jakiś grzybów dodała do tego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam przypadkiem na ten przepis i trach ... taki kurczaczek był w niedzielę na obiad :) Samo się robi praktycznie, mięsko dzięki marynacie jest soczyste i smakowite. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ale kompletnie nie wyszło mięso surowe warzywa również a mam nowy piekarnik.Piekłam ponad 2 h. Wszystko strasznie cierpkie chyba przez ten koncentrat.Niestety wszystko wyrzuciłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...