wtorek, 29 lipca 2014

Ogórki chilli & curry


Zapraszam na kolejny przepis "pożyczony" od mojego bardzo uzdolnionego kulinarnie kuzyna Karola…


Składniki:

  • 2 - 2,5 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • główka czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 l octu
  • 1/2 kg cukru


Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 6-8 części. Wrzucamy je do dużej misy, solimy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę delikatnie odsączając ogórki. Dodajemy olej, czosnek wyciśnięty przez praskę i przyprawy, dokładnie mieszamy i znowu odstawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie napełniamy ogórkami wyparzone wcześniej słoiki, ocet podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, dodajemy cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru, zalewamy ogórki, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Ja nie wekowałam tych ogórków i nie miałam żadnych niespodzianek.
Odstawiamy na półkę w spiżarni i po ok. 2 tygodniach możemy jeść diabelnie ostre ogóry.

Smacznego!


Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...