Zapraszam na kolejny przepis "pożyczony" od mojego bardzo uzdolnionego kulinarnie kuzyna Karola…
Składniki:
- 2 - 2,5 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 4 łyżki soli
- 4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka curry
- główka czosnku
- 5 łyżek oleju
- 1/2 l octu
- 1/2 kg cukru
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na 6-8 części. Wrzucamy je do dużej misy,
solimy, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę
delikatnie odsączając ogórki. Dodajemy olej, czosnek wyciśnięty przez praskę i
przyprawy, dokładnie mieszamy i znowu odstawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie napełniamy ogórkami wyparzone wcześniej słoiki, ocet
podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, dodajemy cukier. Po całkowitym
rozpuszczeniu cukru, zalewamy ogórki, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do
góry dnem. Ja nie wekowałam tych ogórków i nie miałam żadnych niespodzianek.
Odstawiamy na półkę w spiżarni i po ok. 2 tygodniach możemy jeść
diabelnie ostre ogóry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz