środa, 30 lipca 2014

Makaron farfalle z kurkami w sosie z białego wina z kozim serem


Makaron farfalle z kurkami w sosie z białego wina z kozim serem, jak dla mnie idealne połączenie…



Składniki dla 4 osób:

  • paczka makaronu
  • 1/2 kg kurek
  • 1 średnia cebula
  • kieliszek białego wina
  • opakowanie miękkiego koziego sera (u mnie kozi serek Turek 150g)
  • łyżka klarowanego masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz 

Kurki oczyścić lub szybciutko umyć, żeby nie nasiąknęły wodą. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulkę, wrzucić kurki, podsmażyć, zalać winem i dusić przez ok. 15 minut. Dodać serek, pogotować ze 2 minuty aż serek się dokładnie rozpuści.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Farfalle odcedzić, wrzucić na patelnię do sosu, wymieszać i podawać. Można posypać koperkiem, ja akurat nie miałam...


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Robiłam, zakochałam się, uwielbiam, polecam wszystkim, pozdrawiam (;
    http://cherry-mug.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...