Makaron farfalle z kurkami w sosie z białego wina z kozim
serem, jak dla mnie idealne połączenie…
Składniki dla 4 osób:
- paczka makaronu
- 1/2 kg kurek
- 1 średnia cebula
- kieliszek białego wina
- opakowanie miękkiego koziego sera (u mnie kozi serek Turek 150g)
- łyżka klarowanego masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kurki oczyścić lub szybciutko umyć, żeby nie nasiąknęły wodą. Na maśle
zeszklić drobno posiekaną cebulkę, wrzucić kurki, podsmażyć, zalać winem i
dusić przez ok. 15 minut. Dodać serek, pogotować ze 2 minuty aż serek się
dokładnie rozpuści.
W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na
opakowaniu. Farfalle odcedzić, wrzucić na patelnię do sosu, wymieszać i
podawać. Można posypać koperkiem, ja akurat nie miałam...
Smacznego!
Robiłam, zakochałam się, uwielbiam, polecam wszystkim, pozdrawiam (;
OdpowiedzUsuńhttp://cherry-mug.blogspot.com/
Dziękuję :)
Usuń