środa, 27 czerwca 2012

Mus rabarbarowo-truskawkowy z mascarpone na spodzie z maślanych herbatników


Przepis zgapiony na blogu - http://nakrachymspodzie.blogspot.com/ ale oczywiście trochę pozmieniany, bo np nie miałam kremówki i dałam mascarpone, zmniejszyłam ilość cukru i podlałam sporą ilością musu truskawkowego :)
Jest to jedno z tych ciast, które wzbudzają ochy i achy, znikają w tempie ekspresowym a po wymienieniu składników wywołują okrzyki "jak to rabarbar? przecież ja go nie lubię!"... :D

Deser przygotowałam w mojej gąskowej formie do tart o średnicy 29 cm.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • opakowanie herbatników maślanych
  • 1/4 kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru waniliowego - tego
  • opakowanie 250 g mascrpone
  • sok z połówki cytryny

Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem i powstałą masą wyłożyć formę do tart. Wstawić na kwadrans do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka z cukrem i połową szklanki wody. Gotować ok. 15 minut, ostudzić i zmiksować.
Z truskawek odłożyć kilka sztuk do przybrania, resztę zmiksować z cukrem waniliowym.
Do musu rabarbarowego wlać 2/3 musu truskawkowego, sok z cytryny, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, dodać mascarpone, zmiksować i wylać na przestudzony spód.
Według przepisu trzeba było jeszcze mus potrzymać w lodówce przed wylaniem, ale ja pominęłam ten etap.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a po wyjęciu udekorować truskawkami i polać resztą musu.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. mm ;] jak owocowo, lekko i kremowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. mm.. ależ kusi ten pyszny deserek:)
    Dziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny, polecam :)
      Miło było, polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  3. W składnikach jest wymienione pół cytryny. A w opisie nie jest wskazane co z tą cytryną zrobić. A więc używamy do czegoś tej cytryny czy nie? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używamy :) już poprawiłam przepis, dziękuję za uwagę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...