czwartek, 7 czerwca 2012

Cannelloni z kurczakiem i cukinią



Jesteśmy wielbicielami makaronów, możemy jeść je od rana do wieczora przez 7 dni w tygodniu...
Tym razem wybór padł na canellonni i tym razem nie było tradycyjnie z sosem bolońskim...


Składniki dla 4 osób:

  • 8-12 rurek cannelloni (ja używam Primo Gusto niewymagające wcześniejszego gotowania)
  • zmielona mała pierś kurczaka
  • 1 cukinia
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. pół litra mleka
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • do beszamelu - łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy duży (lub 2 małe), sól, pieprz

Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, wrzucamy cukinię pokrojoną na małe kawałeczki, chwilę podsmażamy, dodajemy do mięsa, wrzucamy jajka, solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę jak na mielone. Rurki nadziewamy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko.
Sosem polewamy nadziane rurki, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.


Mięska (nadzienia) trochę zostało i wieczorem zrobiłam Młodym kotleciki na kolację :


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...