piątek, 1 czerwca 2012

Kurczak + curry + truskawki = pycha...


Czasem niespotykane połączenia smaków wychodzą tak sobie a czasem znakomicie... tym razem było znakomicie :)


Składniki na obiad dla 4 osób:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 cebula (jak się uda to czerwona)
  • szklanka truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • garść rodzynek
  • curry, imbir, sól, pieprz
  • olej do smażenia


Kurczaka kroimy na kawałki 2x2 cm, wkładamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy po łyżce curry i imbiru, dolewamy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy, najlepiej na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.
W tym czasie kroimy cebulę na piórka a truskawki na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy kurczaka z cebulą, po 5 minutach wrzucamy truskawki i rodzynki, smażymy kolejne 5 minut i gotowe!
Można podać z ryżem, makaronem albo tak jak ja z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. No takiej fuzji to my jeszcze nie widzieli! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...