niedziela, 3 czerwca 2012

Dzisiaj będzie po hindusku - butter chicken z chlebkiem naan


Bardzo lubię kuchnię hinduską, jej różnorodność smaków, przyprawy dodawane garściami a przede wszystkim prostotę przepisów i szybkość ich wykonania. Na początek zaserwuję Wam butter chicken czyli kurczaka w sosie maślanym.


Ja nie stosuję w tym przypadku garści różnorakich przypraw, opieram się na bardzo dobrej mieszance, jak na zdjęciu poniżej (zresztą bardzo polecam przyprawy tej firmy):




Składniki dla 4 osób:

  • duża pierść z kurczaka
  • garsć migdałów
  • duża cebula albo 2 średnie
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru długości 3 cm
  • puszka pomidorów
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy Butter Chicken Masala
  • pół szklanki jogurtu
  • garść kolendry do przybrania

Kurczaka kroimy na kawałki 3x3 cm, wlać łyżkę oliwy, starty imbir, rozgnieciony czosnek, przyprawę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oliwy, wrzucić kurczaka, podsmażyć, wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki 1x1 cm, podsmażyć, wrzucić pomidory i podduszać chwilę.
Migdały zmiksować w malakserze, tylko zróbcie to bardzo porządnie, ja zostawiłam drobne kawałki, które są widoczne i niektórym może się to nie spodobać, bo wygląda jakby się coś zwarzyło.... miazgę midałową należy rozetrzeć z odrobiną wody na pastę i dodać do sosu, dodać resztę masła, jogurt, poddusić przez chwilkę i wykładać na talerze, udekorować kolendrą.


Kurczaka można jeść z ryżem basmati albo z chlebkiem naan, który robiłam po raz pierwszy w życiu (jak to często bywa - wydawał mi się za trudny :) według przepisu poleconego przez Olę z http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/.


Składniki na 4 chlebki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 ząbki czosnku (Ola dała czarnuszki do ciasta, ja posmarowałam swoje placki czosnkiem)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
Z ciepłego mleka, drozdży, soli oraz cukru wyrabiamy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Dodajemy resztę składnków i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, nakrywamy ściereczką i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na cienkie placki (mi nie wyszły takie równiutkie jak Oli :( 
smarujemy rozgniecionym czosnkiem wymieszanym ze szczyptą soli i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut (mają być lekko rumiane).

Podajemy do naszego kurczaka albo innych dań z kuchni indyjskiej, które będą się na blogu ukazywały...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...