Pstrąg z grilla - przepis Gośki
Po pysznej przekąsce jaką były szparagi, na rozbudzony apetyt proponuję zdrową rybkę. Ja akurat bardzo lubię grillowanego pstrąga z koperkiem, cytryną, masełkiem i czosnkiem. Prosty a jaki pyszny.
Składniki:
- dwa wypatroszone pstrągi
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- cytryna
- masło
- odrobina Vegety
Pstrąga po przywiezieniu ze sklepu płuczemy. Żeby w razie czego usunąć wszystko co mogło pozostać po patroszeniu Ja osobiście preferuję świeżego pstrąga ale oczywiście można użyć też mrożonego, którego wcześniej po prostu rozmrażamy.
Koperek siekamy, czosnek i cytrynę kroimy w plasterki. Masło również kroimy w centymetrowej szerokości plasterki. Do dwóch ryb powinny wystarczyć około 4 plasterki.
Brzuch ryby lekko posypujemy Vegetą, wkładamy połowę koperku, około 3-4 plastry cytryny, dwa plastry masła i plastry czosnku. Rybę z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną Vegety. Z drugą rybą robimy to samo. Wkładamy w ruszt do pieczenia ryby na grillu i układamy na grillu. Ryba będzie gotowa po około 15 minutach. Kiedy skórka jest lekko zarumieniona, a masło rozpuszczone.
Smacznego !
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJa też, i jak nie wiele mu potrzeba :)
UsuńSuper rybka,często kupuje w Lidl świeżutkiego pstrąga na grilla i robię w foli ale muszę spróbować bez foli,tak jak pani.Rybka wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też kupowałam pstrąga w Lidlu :)
OdpowiedzUsuń