poniedziałek, 25 czerwca 2012

Smaki dzieciństwa - ryż zapiekany z jabłkiem



Jakie były Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa? Serwujecie je Waszym dzieciom? Albo sobie na poprawę humoru?
Dla mnie takim polepszaczem humoru jest napewno zapiekany ryż z jabłkami, od zapachu cynamonu unoszącego się w kuchni od razu robi się lepiej...

Składniki dla 4 osób:

  • szklanka ryżu
  • 3 kwaśne jabłka
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki masła

Ryż ugotować i ostudzić. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z połową cukru i cynamonem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać warstwami ryż i jabłka. Ja domieszałam jeszcze trochę musu jabłkowego, którego resztki zostały w słoiku :)
Ostatnią warstwę powinien stanowić ryż. Posypujemy go pozostałym cukrem i układamy na nim masło.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut.
Podajemy najlepiej ze śmietanką lub jogurtem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Dokładny smak dzieciństwa. Ostatnio zaczęłam wspominać i również je robić, kolejnym będzie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony piątkowy obiad :) chociaż ja daję jeszcze beze na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...