poniedziałek, 9 grudnia 2013

Bigos królewski


Bigos gotuję raz do roku, na Święta Bożego Narodzenia, czasami robię więcej niż możemy zjeść, więc mrożę i zostaje też na inne okazje. A że przygotowuję go rzadko, to już na bogato, bez ograniczeń, wrzucam hojnie co mi tam pod rękę wpadnie... ;)




Składniki:


  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szklanka czerwonego wina
  • 2 szklanki różnych mięsnych resztek np. pieczeni lub wędlin
  • kawałek wędzonego boczku
  • garść śliwek, ja daję wędzone i suszone
  • kieliszek porto
  • garść rodzynek
  • garść suszonych grzybów
  • duuuża cebula lub 2 mniejsze
  • szklanka lub nawet dwie gęstego soku pomidorowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie


Kapustę posiekać, odcisnąć (soku nie wylewać!!), podsmażyć na maśle najpierw cebulę drobno posiekaną a potem kapustę. Wrzucić do dużego gara, zalać winem i sokiem z kapusty, dodać ziele i listek, postawić na małym ogniu i dusić. Grzyby namoczyć na noc, po nocnym moczeniu, drobno pokroić i dodać do kapusty razem z wodą z moczenia. Boczek i resztę mięsiwa podsmażyć i dodać wraz z tłuszczem ze smażenia do gara z kapustą. Śliwki namoczyć w porto na noc, a potem całość dodać do kapusty. W sumie pierwszego dnia gotować całość jakieś 2 godziny. Następnego dnia kolejne 2 godziny. Jak płyn się wygotuje można podlać troszkę winem lub bulionem lub poprostu wodą. Trzeciego dnia dodać sok pomidorowy, przecier, rodzynki i miód. Popróbować i w razie konieczności dodać soli i pieprzu. Pogotować znowu ze dwie godziny. I tak po 3, albo jak mamy cierpliwość to 4, dniach bigos jest gotowy!
Niestety nie jest zbyt fotogeniczny ale pyszny niemożliwie...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...