środa, 11 grudnia 2013

Wykwintna sałatka śledziowa z gruszką, żurawiną i olejem rzepakowym


Składniki:


  • 3 płaty śledzia
  • szklanka mleka
  • szklanka fasoli Jaś
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • kieliszek porto
  • twarda gruszka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka octu winnego z białego wina
  • świeżo mielony pieprz

Fasolę namoczyć na noc, nastęnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Śledzie namoczyć w mleku na 2 godziny, po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości Jasia. Żurawinę namoczyć w porto na 30 minut, odcedzić. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki wielkości kawałków śledzia i Jasia :)
Do miski wrzucić fasolę, śledzia, gruszkę żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę, dodać olej i ocet, pieprz, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby się smaki przegryzły. 
O ile wytrzymacie...

Smacznego!

Naukowcy potwierdzają, że tłuszcze to ważny i konieczny składnik zdrowej diety, należy dbać o to, by spożywać przede wszystkim te o dużej zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych, najlepiej omega-3, a niskiej ilości szkodliwych kwasów nasyconych. 
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego regularnie podaję go swojej rodzince, żeby chronić ich serca...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...