Składniki:
- 3 płaty śledzia
- szklanka mleka
- szklanka fasoli Jaś
- czerwona cebula
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- kieliszek porto
- twarda gruszka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka octu winnego z białego wina
- świeżo mielony pieprz
Fasolę namoczyć na noc, nastęnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Śledzie namoczyć w mleku na 2 godziny, po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości Jasia. Żurawinę namoczyć w porto na 30 minut, odcedzić. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki wielkości kawałków śledzia i Jasia :)
Do miski wrzucić fasolę, śledzia, gruszkę żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę, dodać olej i ocet, pieprz, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby się smaki przegryzły.
O ile wytrzymacie...
Smacznego!
Naukowcy potwierdzają, że tłuszcze to ważny i konieczny składnik zdrowej diety, należy dbać o to, by spożywać przede wszystkim te o dużej zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych, najlepiej omega-3, a niskiej ilości szkodliwych kwasów nasyconych.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego regularnie podaję go swojej rodzince, żeby chronić ich serca...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz